NOVINARSKA NAGRADA (JUGOISTOČNA EVROPA)

Društvo za jugoistočnu Evropu je 2021 po prvi put dodelilo Nagradu solidarnosti za medijske stvaraoce iz regiona.

Nagrada solidarnosti Društva za jugoistočnu Evropu vrednuje izvanredan rad hrabrih novinara i novinarki iz naših partnerskih zemalja, koji se zbog kritičnog izveštavanja često izlažu ličnim opasnostima. Nagrada uvažava njihov doprinos za više demokratije, više vladavine zakona i više medijske slobode. Pažnja koju će privući dodela nagrade treba da doprinese simboličkoj zaštiti novinara i novinarki u njihovim zemljama a dotacija da prizna velike zasluge nagrađenih. Društvo za jugoistočnu Evropu želi još jednom da pokaže da stoji na strani onih koji se na terenu zalažu za evropske vrednosti kao što su medijska sloboda i sloboda mišljenja.

Nagrada se dodeljuje jednom godišnje na jednom samo za ovu priliku koncipiranom događaju u Berlinu i u potpunosti se finansira iz donacija. Nova Nagrada solidarnosti dopunjava dosadašnju Novinarsku nagradu za izvrsno izveštavanje iz regiona na nemačkom jeziku.

Nominacije za potencijalne dobitnike ili dobitnice nagrade možete dostaviti do 31. marta svake godine. Popunjeni obrazac za nominaciju pošaljite na e-mail poslovnice Društva za jugoistočnu Evropu: info@sogde.org.

Srdačno Vas pozivamo da pridoneste Nagradi solidarnosti donacijom i/ili nominacijom mogućeg dobitnika ili dobitnice nagrade. Molimo Vas da donacije uplatite na račun Društva za jugoistočnu Evropu sa svrhom uplate „Sonderspende Journalistenpreis“.

Bankovni podaci:
Primatelj: Südosteuropa-Gesellschaft
Banka: Deutsche Bank München
IBAN: DE03 7007 0024 0207 1900 05
BIC: DEUTDEDBMUC